Kwas glicyretynowy w pielęgnacji i leczeniu skóry

Powrót do natury, a co za tym idzie – coraz większa wśród konsumentów popularność kosmetyków opartych na substancjach naturalnych spowodowała wzrost ich wykorzystania w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych i produktów leczniczych. Naturalny składnik Doskonałym przykładem na wykorzystanie substancji pochodzenia naturalnego może być np. kwas 18b-glicyretynowy (GA) – główny aktywny składnik wyciągu z korzenia lukrecji. Korzeń lukrecji znany jest i używany w Chinach już od kilku tysięcy lat i do dnia dzisiejszego odgrywa w medycynie chińskiej bardzo ważną rolę. Uprawę lukrecji w Europie Zachodniej i Środkowej rozpowszechnili benedyktyni w XV wieku. Zioło…

Czy skóra wrażliwa jest odzwierciedleniem stanu skóry czy objawem innych zaburzeń?

Na to pytanie starają się odpowiedzieć specjaliści z Chin. W swoim komentarzu opublikowanym na łamach lipcowego wydania Journal of Cosmetic Dermatology przypominają, że skóra wrażliwa (lub skórny zespół czuciowy) z definicji to stan skóry, która jest nadwrażliwa na bodźce, które normalnie nie powodują problemów u osób zdrowych. Zwracają uwagę na to, że chociaż definicja ta jest od lat powszechnie akceptowana, szereg dowodów sugeruje, że skóra wrażliwa może być objawem i/lub stanem różnych zaburzeń, związanych nie tylko z upośledzeniem funkcji naskórka (podwyższone tempo przeznaskórkowej utraty wody, zmniejszenie nawilżenia warstwy rogowej naskórka,…

Hydrochinon – sposób na przebarwienia

 „Hydrochinon: mity i rzeczywistość” to tytuł jednego z artykułów, który ukazał się na łamach czerwcowego wydania Clinical and Experimental Dermatology (Vol. 46, Issue 4, June 2021, Pages 636-640). Autorzy artykułu, specjaliści z Anglii i Danii, dokonali przeglądu piśmiennictwa dotyczącego zastosowania hydrochinonu w depigmentacji skóry i omówili jego działania niepożądane. W związku z tym, że jest to związek kontrowersyjny, w wielu krajach jego stosowanie jest zakazane, postanowiliśmy bliżej się jemu przyjrzeć. Zacznijmy od tego, że hydrochinon (benzeno-1,4-diol) to pochodna fenolu, metabolizowana do glutationu. Hydrochinon i jego pochodne (takie jak arbutyna) stosuje…

Ruszyła ogólnopolska infolinia dla pacjentów z łuszczycą

Pandemia znacznie pogorszyła i tak już trudną sytuację osób chorujących na łuszczycę. Dostęp do większości ośrodków klinicznych jest dla pacjentów mocno ograniczony. W Polsce ta choroba dotyka aż 1,2 mln osób, jest to ogromna grupa potrzebująca wsparcia, ponieważ łuszczyca to choroba manifestująca się na skórze, która oprócz zmian i bólu często także odbija się na zdrowiu psychicznych pacjentów. Wychodząc naprzeciw potrzebom chorych i ich bliskich Fundacja Amicus uruchomiła ogólnopolską infolinię „PSOs Łuszczyca”. Koronawirus wpłynął znacząco na codzienne funkcjonowanie poradni, część z nich czasowo zawiesiła swoją działalność, inne zostały tymczasowo wykorzystane…

Świąd w naszym życiu

Świąd. Według definicji zaproponowanej w 1660 roku przez Hafenreffera, funkcjonującej do dziś, świąd to „nieprzyjemne odczucie pochodzące ze skóry, wywołujące chęć drapania lub pocierania”. Czy doznaliście kiedykolwiek takiego odczucia? Swędzenie jest najczęstszym objawem chorób dermatologicznych. Występuje u ponad 50% pacjentów. Ponadto często występuje w ogólnej populacji, a osoby, które dotyka cierpią głównie z powodu świądu przewlekłego, to znaczy takiego, który trwa ponad 6 tygodni. Niestety świąd wpływa na jakość życia, a wśród osób z ciężką jego postacią częściej występują depresja i myśli samobójcze. Pacjenci z ostrym ciężkim świądem (np. z…

Trądzik różowaty u dzieci i choroby pokrewne

Trądzik różowaty (rosacea) jest przewlekłą chorobą zapalną skóry twarzy. Dotyka też oczu. Występuje zazwyczaj u osób dorosłych. Donoszono wprawdzie o występowaniu trądziku różowatego u dzieci, ale jest on trudny do zdiagnozowania ze względu na brak walidowanych kryteriów w tej grupie wiekowej. Objawy kliniczne trądziku różowatego mogą się pokrywać i mogą zmieniać się z czasem lub pod wpływem różnych wyzwalaczy u tego samego pacjenta w trakcie trwania choroby. Występowanie rosacea u dzieci Istnieje niewiele badań dotyczących trądziku różowatego wyłącznie u dzieci, a częstość występowania i rozpowszechnienie tej choroby u dzieci są…

Kwas szikimowy – pochodzenie, właściwości, działanie

Kwas szikimowy po raz pierwszy został wyizolowany w 1885 r. z azjatyckiej rośliny, anyżu gwiaździstego, Shikimi, od którego wzięła się jego nazwa. Jest to związek organiczny należący do hydroksykwasów karboksylowych. Uczestniczy w biosyntezie aromatycznych aminokwasów – fenyloalaniny, tryptofanu i tyrozyny, a także fenoli i auksyn u roślin. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i ma działanie przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii gram-dodatnich. W medycynie najbardziej kojarzony jest z leczeniem grypy. Od 1999 r. jest bowiem jednym z kluczowych składników oseltamiviru, leku przeciwwirusowego znanego pod nazwą handlową Tamiflu. Oseltamivir pomaga złagodzić, a…

Odkrywamy markę Phytomer – część druga

Poniżej kontynuujemy naszą rozmowę z p. Dorotą Wojciechowską, certyfikowanym szkoleniowcem i opiekunem marki Phytomer. W jaki sposób powstają kolejne produkty marki? Obserwujecie rynek/firmy konkurencyjne, trendy w pielęgnacji skóry, czy idziecie po wyznaczonej przez siebie ścieżce? PHYTOMER kroczy własną ścieżką! Ma zdefiniowane kierunki swojego działania na wiele lat do przodu i na pewno będą to: – naturalna pielęgnacja wykorzystująca bogactwa morza, tzw. niebieska biotechnologia; – bezpieczeństwo i zdrowie skóry;  – produkcja aktywnych składników i kosmetyków; – współpraca z profesjonalistami; – ekologia i szacunek dla planety przede wszystkim; a hasłem przewodnim będzie…

Odkrywamy markę Phytomer – część pierwsza

Jesienią ubiegłego roku po raz pierwszy zetknęliśmy się z marką PHYTOMER. Marką, która czerpie z nieskończenie wielu możliwości płynących z naturalnych składników znajdowanych w morskich głębinach. Marką, która wykorzystując innowacyjne technologie tworzy nowoczesne i bezpieczne formuły kosmetyczne. Zaczęliśmy wgłębiać się w jej historię, filozofię. Mieliśmy okazję wypróbować niektóre produkty tej marki – wrażeniami z ich stosowania dzielimy się na Instagramie (Dermatologia i Uroda). Ostatnio udało nam się też przeprowadzić rozmowę z przedstawicielem marki – Panią Dorotą Wojciechowską, certyfikowanym szkoleniowcem Phytomer. Jej treścią dzielimy się poniżej. Zapraszamy do lektury… Skąd wzięła…

Czy światło niebieskie jest szkodliwe czy korzystne dla skóry? cz.2

W pierwszej części artykułu pisaliśmy o negatywnym działaniu światła niebieskiego na skórę. Teraz będzie o jego pozytywach. Pozbawiona spektrum promieniowania ultrafioletowego fototerapia światłem niebieskim, tzw. blue-light, emitowanym przez lampy LED (400 – 495nm) może być w leczeniu dermatologicznym obiecującą alternatywą dla fototerapii promieniowaniem ultrafioletowym (UVB i UVA), która, mimo wielu korzyści wiąże się pewnymi działaniami niepożądanymi. Do wczesnych działań niepożądanych fototerapii UV należą przede wszystkim rumień, uczucie pieczenia oraz świąd skóry, a do odległych skutków wielokrotnego wpływu promieniowania UV zaliczamy fotostarzenie skóry, a także wzrost ryzyka wystąpienia nowotworów skóry. W…