Kawa to najpopularniejszy wśród dorosłych na świecie napój zawierający kofeinę. Na drugim miejscu są napoje energetyczne, często spożywane przez młodsze osoby i określone grupy zawodowe, takie jak np. pracownicy zmianowi.
Kilka słów o kawie
Kawa to złożony napój, który zawiera różnorodne składniki wpływające na jej smak, aromat i potencjalne korzyści zdrowotne. Choć kofeina jest najbardziej znanym składnikiem, kawa zawiera również polifenole, w tym kwasy chlorogenowe i flawonoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne. Chronią one komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Dodatkowo kawa zawiera kwasy organiczne, takie jak wspomniany już kwas chlorogenowy, czy kwasy chinowy i cytrynowy, które wpływają na jej smak. Ilość lipidów, takich jak trójglicerydy i kwasy tłuszczowe, jest niewielka, ale zmieniają się one podczas palenia, co przyczynia się do smaku i aromatu kawy. Kawa ma niską zawartość węglowodanów, ale niektóre napoje kawowe mogą zawierać dodane cukry. Zawiera również niewielkie ilości minerałów, takich jak potas, magnez i witamina B3 (niacyna), choć ich udział w diecie jest niewielki.
Antyoksydanty w kawie mają korzystny wpływ na zdrowie. Jak wskazano w badaniu Liu i współpracowników pt. „Spożycie napojów i starzenie się skóry twarzy: dowody z analizy randomizacji Mendla”, mają również pozytywny wpływ na skórę. Istnieje powszechna opinia, często niepoparta badaniami, że kawa zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi i arytmii. Jednak kawa jest bogatym źródłem polifenoli, które mają silne właściwości przeciwutleniające.
Liu i współpracownicy podkreślają, że kofeina wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe dzięki zdolności wychwytywania wolnych rodników. Chociaż trudno jest ocenić wszystkie korzyści i potencjalne ryzyka, autorki listu do redakcji zamieszczonego na łamach najnowszego, listopadowego wydania Journal of Cosmetic Dermatology (Vol. 23, Issue 11, November 2024, p. 3779-3780) uważają, że należy mówić o tym, że kawa w umiarkowanych ilościach i spożywana w ramach zbilansowanej diety może przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu i powinna być uważana za bezpieczną żywność.
Jak to się ma do starzenia się skóry?
Starzenie się można opóźniać poprzez zdrowe zachowania, takie jak zrównoważona dieta i regularna aktywność fizyczna. Ważne jest, aby przekazywać prawidłowe informacje na temat spożycia napojów bogatych w kofeinę, aby przeciwdziałać fałszywym informacjom. Na podstawie wspomnianego artykułu Liu i współpracowników oraz komentarza włoskich specjalistek można stwierdzić, że większe spożycie kawy jest związane ze zmniejszonym ryzykiem starzenia się skóry twarzy.
Podsumowanie
Picie kawy nie tylko pobudza i dodaje energii, ale również może przeciwdziałać starzeniu się skóry. Badania wskazują, że kawa, bogata w antyoksydanty, polifenole oraz kofeinę, ma korzystny wpływ na kondycję skóry twarzy, szyi i dekoltu.
Czy wiedzieliście, że umiarkowane spożycie tego napoju może wspierać zdrowy i młody wygląd?
Opracowano na podstawie:
1/ Liu X, Li X, Ma J., “Beverage consumption and facial skin aging: evidence from mendelian randomization analysis”, Journal of Cosmetic Dermatology, Vol. 23, Issue 5, May 2024, p. 1800-1807.
2/ Anna Vittoria Mattioli MD, Alberto Farinetti MD, “The beneficial effects of coffee consumption: Beyond facial skin aging”, Journal of Cosmetic Dermatology, Vol. 23, Issue 11, November 2024, p. 3779-3780.